You are here: Home Projektek Hulladék Gazdálkodás Hulladékgazdálkodás

Hulladékgazdálkodás

E-mail Nyomtatás PDF

Hulladék Győr logója 2009. november 12. napjával a Győr Nagytérségi Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás történetének újabb fontos állomásához érkezett. Az Európai Bizottság elfogadta a Brüsszelbe benyújtott szilárdhulladék-gazdálkodási projektünk pályázati kérelmét és támogatást ítélt meg.
A brüsszeli elfogadást megelőzően már megkezdtük a projekt keretében a Győr-sashegyi regionális hulladékkezelő központ kivitelezését, amely a sikeres próbaüzemmel november 20-án lezárult.

Önök előtt is ismert, hogy a jogszabályok változása miatt a Győr, Pápai úti szeméttelepet be kellett zárni. A sikeres előkészítő munkának, valamint a megfeszített kivitelezésnek (a próbaüzemmel együtt kevesebb, mint másfél év) köszönhetően a régi telep bezárása és az új központ megnyitása zökkenőmentesre sikeredett. Büszkék lehetünk rá, hiszen hazánkban sok helyen kellett ideiglenes megoldásokat igénybe venni, hogy a települési szilárdhulladékot kezelni tudják a közszolgáltatók.
November közepén megkezdődött a két átrakóállomás, a negyvenkettő hulladékudvar és a háromszázharminckilenc hulladékgyűjtő sziget építése. A megvalósítás ütemezéséről folyamatosan tájékoztatni fogjuk Önöket.
A kiépítésre kerülő létesítmények megvalósulásával teljessé válik az a rendszer, amelyik lehetőséget biztosít az Önök részére, hogy környezettudatosan, szelektíven tudják a hulladékukat gyűjteni.
A rendszer megvalósítása mintegy 9,5 milliárd Forintba kerül. A hatékony környezetvédelem a mi esetünkben sem olcsó, hiszen működtetni kell a hulladékkezelő központban használt új technológiákat, valamint a megépített átrakóállomásokat, hulladékudvarokat és jelentősen kibővített számú hulladékgyűjtő szigeteket. Az európai uniós és a hazai előírások miatt – az üzemeltetési költségeken felül – be kell építenünk a hulladékkezelési díjba a megépített létesítmények és beszerzett edényzet és járművek amortizációs (a folyamatos felújítás és az elhasználódás függvényében újak vásárlásának) költségét is.
Természetesen a működtetés során is érvényesülnie kell a „szennyező fizet” európai uniós alapelvnek, tehát mindnyájunknak olyan arányban kell a jövőben hozzájárulni a költségekhez, amilyen arányban termeljük a szemetet.
A megnövekedett költségek miatt a hulladékkezelési díj inflációt meghaladó emelésével kell számolnunk. A szelektív hulladékgyűjtés lehetőségeinek használatával a megfizetendő díjat mérsékelni lehetséges a jövőben.
Nekünk – mint „háztartási” szennyezőknek – a felelősségünk, hogy megóvjuk környezetünket, hogy felelősen tegyünk a tisztább, fenntarthatóbb világért. Kiemelkedő eredmény, hogy térségünkben – a megvalósult beruházásokkal és azok hatékony működtetésével – ez valóra válhat, gyermekeink, a jövő nemzedéke érdekében is.
Azzal a ténnyel is tisztában vagyunk, hogy társulásunk nem tudja alapvetően befolyásolni a hulladék megelőzést és csökkentést, de ehhez a szemléletváltást elősegítve továbbra is szervezünk majd az általános és középiskolásoknak közös programokat.
Bővebben…
http://www.hulladek.gyor.hu/

Módosítás: ( 2010. március 25. csütörtök, 14:15 )  

Galéria

logo_02a
Image Detail

Közlekedj tudatosan! projekt kiadványa

Autóbusszal Győrben

Autóbusszal Győrben

Symbol
Hulladék Gazdálkodás