You are here: Home Projektek Kerékpáros Közlekedés Szolgálati kerékpár program
Hiba
 • Hiba történt a hírcsatorna adatainak betöltésekor.

Szolgálati kerékpár program

E-mail Nyomtatás PDF

Az EU Lisszaboni stratégiája értelmében - az Európai Unió tagállamai elkötelezték magukat egy olyan tíz éves reformfolyamat mellett, amelynek célja az Unió gazdasági, szociális és környezetvédelmi megújulása.

A stratégiai terv szerint a gazdaság egyrészt munkahelyteremtő hatású lesz, másrészt pedig olyan szociális és környezetvédelmi célok életbe léptetését teszi majd lehetővé, amelyek a fenntartható fejlődés és a szociális biztonság megvalósulásához vezetnek. A stratégiai terv kiemelten foglalkozik a közlekedésfejlesztéssel mind a környezetvédelem, mind pedig a fenntartható szociális- és városfejlesztés szempontjaival.
Nagyon fontos tehát, hogy Győr MJV önkormányzata maga is az élen járjon az ez irányú fejlesztések tekintetében, valamit jó példát mutasson a lakosság részére, mégpedig úgy, hogy a Hivatal dolgozói maguk is környezet tudatosan éljenek és közlekedjenek.

Ennek megfelelően fenntartható közlekedésfejlesztési tervek között megvalósult a „Szolgálati kerékpár Program”, melyben a hivatal bizonyítja elkötelezettségét a fenntartható városfejlesztés és közlekedés tervezés területén.

A szolgálati kerékpár program lényege, hogy a hivatal dolgozói kötelezettségeik teljesítése során (helyszínelés, megbeszélések <5 km-en belüli távolságban), hivatali időben kerékpárral közlekednének a hivatali gépkocsi helyett, ezzel pénzt és energiát spórolva a hivatalnak, és jó példát mutatva a lakosságnak.

Fenntarthatóbb életmódot és fogyasztási lehetőségeket népszerűsítő, terjedésüket elősegítő mintaprojektek c. KEOP-2009-6.2.0/A - Szolgálati kerékpár program

A projekt alapvető célja: Hozzájárulni a különböző érintettek (gazdasági szféra, civil szféra, oktatás, tudományos szféra, tanácsadók és lakosság) együttműködésének eredményeként a társadalom minél szélesebb körében tudatosuljon a fenntarthatóság, mint értékrend, ismertté váljanak a fenntartható alternatívák használatának módjai és a fogyasztás környezeti hatásai, valamint javuljon a különböző fenntartható fogyasztási alternatívák ismertsége, elérhetősége és használata. A konstrukciót megalapozza az EU környezetvédelmi politikája, valamint Fenntartható Fejlődés Stratégiája, valamint a hazai irányadó dokumentumok.
Részcélja: A társadalom és a környezet harmonikus viszonyának bemutatása, elsősorban a települési környezet (humán lakókörnyezet) természetes és ember alkotta értékeinek valamint az otthonosság fontosságának tudatosításával.

Az „A” komponens támogatható tevékenységei:
I. A hivatásforgalmú kerékpáros közlekedés infrastrukturális feltételeinek javítása


 • A projekt célja a mindennapos – közlekedési célú – kerékpározás elősegítése kerékpártároló, öltöző és zuhanyzó biztosításával munkahelyeken, illetve oktatási intézményekben;
 • Az új/ fejlesztett infrastruktúra felhasználói a pályázatban megjelölt épület(ek)ben dolgozók, illetve tanulók/hallgatók lehetnek;
 • A projektnek kötelező része a várható kerékpáros forgalomnak megfelelő számú kerékpár elhelyezhetőségét, időjárás- és lopásvédettséget biztosító kerékpártároló kialakítása.
 • A projektnek kötelező része (amennyiben még nincs megoldva) a vonatkozó jogszabályok és engedélyek előírásainak megfelelő higiénés körülményeket szavatoló, ingyenesen használható, a célcsoport nagyságának megfelelő öltöző és zuhanyzó kialakítása. Már meglévő öltöző és zuhanyzó esetén nyilatkozni szükséges ezek megfelelőségéről és ingyenes rendelkezésre bocsátásáról, egyéb esetben a projektnek kötelező része az öltöző és zuhanyzó kialakítása.
 • A projektnek kötelező része az ÚMFT szintű tájékoztatási és nyilvánossági kötelezettségek teljesítése.


Tervezett projekt elemek:

1. Fedett, kamerával védett kerékpár parkolók kialakítása az alábbi területeken:

 • Városháza főépület mögötti parkolóban, húsz darab kerékpár tárolására alkalmas parkoló kialakítása.

2. Fedett, kerékpár parkolók kialakítása az alábbi területeken:

 • Építéshatósági iroda előtti parkolóban, húsz darab kerékpár tárolására alkalmas parkoló kialakítása.
 • Honvéd ligeti épület mögötti parkolóban, húsz darab kerékpár tárolására alkalmas parkoló kialakítása.


3. Tájékoztatás, nyilvánosság, szemléletformálás
4. Az épületekben higiénés körülmények biztosítása.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg.

Módosítás: ( 2010. november 05. péntek, 10:25 )  

Legfrissebb beszólások

Galéria

logo_02a
Image Detail

Közlekedj tudatosan! projekt kiadványa

Autóbusszal Győrben

Autóbusszal Győrben

Népszerű cikkek

Elérhetőségünk

Kérem vegye fel velünk a kapcsolatot!

 • Cím: 9021 Győr, Városház tér 1.
 • Tel: (96) 500-100
Symbol
Kerékpáros Közlekedés