You are here: Home Projektek InfoLink

InfoLink

„Tégy a Folyókért!” – Nemzetközi Duna Nap

„Tégy a Folyókért!” – Nemzetközi Duna Nap


A Nemzetközi Duna Nap folyónk megóvásáról, környezetünk megismeréséről szól.

A Nemzetközi Duna Nap a Duna vízgyűjtő országaiban 2004 óta vált hagyománnyá. A Duna ünnepének célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a mintegy 81 millió embernek otthont adó vízgyűjtőre, annak megóvására és fenntartható fejlesztésére.

Az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság és a Nemzeti Környezetügyi Intézet Észak-dunántúli Kirendeltsége partnereivel már a kilencedik Duna Napot rendezte Győrött 2012. június 28-án

A megnyitón Simon Róbert Balázs alpolgármester úgy fogalmazott, az emberiség rohamosan fejlődik. Napról-napra korszerűbb technológiák állnak a rendelkezésünkre, felgyorsult életünket számítógépek segítik. Ezért sokszor hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy mindent mi irányítunk, mi szabályozunk, egészen addig, amíg a természet erői meg nem mutatják nagyságukat. Az alpolgármester utalt a tíz évvel ezelőtti árhullámra, amikor a sikeres védekezéshez példátlan összefogásra volt szükség.

Úgy vélem, Győr történelmi léptékben is komoly változásokat indított el. Az elmúlt és az elkövetkező időszak fejlesztései nagymértékben meghatározzák városunk jövőjét. Meghatározzák azt is, miként érezzük magunkat városunkban, amelyhez elengedhetetlenül szükséges folyóink és folyópartjaink megóvása, rendezése, hiszen a belváros és a folyópartok egy egészet alkotva jelentik Győr egyik vonzerejét. Ennek megvalósításához azonban további összefogásra van szükség. – mondta Simon Róbert Balázs.

A Mosoni-Duna, Rába torkolat melletti területen a nap folyamán számos programot tartanak, köztük elemzik a tíz évvel ezelőtti árvíz tapasztalatait, tartanak olajszennyezés-eltávolítás bemutatót, fotókiállítás is látható, vízminőség vizsgálat és különböző gyermekprogramok is lesznek.

forrás: www.gyor.hu

 

III. fokú hőségriadó: tovább tart a kánikula!

III. fokú hőségriadó: tovább tart a kánikula!

Az országos tisztifőorvos a 2012. június 18. hétfő 12.00 órától kiadott II. fokú hőségriasztást III. fokúra emeli és június 22. pénteken éjfélig meghosszabbítja az ország egész területére vonatkozóan. Ezeken a napokon a napi átlag hőmérséklet meghaladhatja a 27 fokot, ami fokozott óvatosságot követel minden állampolgártól saját és környezete egészsége érdekében.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a mediterrán térségből továbbra is meleg és száraz levegő érkezik a Kárpát-medencébe. Szerdán és csütörtökön az ország túlnyomó részén 27 fok feletti középérték valószínű. A jelenlegi számítások szerint pénteken a hűvösebb levegő első hulláma a nyugati, északnyugati országrészt már eléri, így ott mérséklődik a nappali felmelegedés, de a középső és a keleti területeken csak a hétvégén gyengül a kánikula.

Várható minimum és maximum hőmérsékletek:

június 20. szerda

hajnalban 15, 22 fok

napközben 33, 36 fok

június 21. csütörtök

hajnalban 17, 22 fok

napközben 32, 37 fok

június 22. péntek

hajnalban 18, 23 fok

napközben 28, 34 fok

június 23. szombat

hajnalban 16, 21 fok

napközben 26, 31 fok

A győri Helyi Védelmi Bizottság kéri a lakosságot, hogy a forró napokban tartózkodjanak naptól védett, lehetőleg hűvös helyen! Fogyasszanak sok folyadékot, szükség esetén keressék fel a légkondicionált üzletközpontokat, egyéb klimatizált, vagy természetesen hűvös helyiségeket, amíg kellően lehűl a szervezetük!
Forrás: www.gyor.hu

 
 

Másodfokú hőségriasztás

Másodfokú hőségriasztás

Az országos tisztifőorvos II. fokú hőségriasztást adott ki 2012. június 18. hétfő 12.00 órától június 21. csütörtök éjfélig az ország egész területére.

A hőségriasztásra azért kerül sor, mert az említett napokon a napi átlag hőmérséklet eléri a 25 fokot, ami fokozott óvatosságot követel minden állampolgártól saját és környezete egészsége érdekében.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint Magyarország legtöbb részén – területileg még pontosan be nem határolható módon – a napi középhőmérséklet a következő napokban 25 fok körül alakul; kedden, szerdán és csütörtökön néhány megyében a 27 fokot is meghaladhatja. A jelenlegi számítások szerint csütörtök éjjel, pénteken napközben érkezhet egy hidegfront, amely több fokkal mérsékelheti a meleget.

Várható minimum és maximum hőmérsékletek:

június 18. hétfő: napközben 31, 34oC
június 19. kedd: hajnalban 14, 20oC  napközben 32, 35oC
június 20. szerda: hajnalban 15, 21oC napközben 33, 36oC
június 21. csütörtök: hajnalban 16, 22oC napközben 33, 36oC

A győri Helyi Védelmi Bizottság kéri a lakosságot, hogy a forró napokban tartózkodjanak naptól védett, lehetőleg hűvös helyen! Fogyasszanak sok folyadékot, szükség esetén keressék fel a légkondicionált üzletközpontokat, egyéb klimatizált, vagy természetesen hűvös helyiségeket, amíg kellően lehűl a szervezetük!

forrás: www.gyor.hu

 
 

Száz új hulladékgyűjtő a közterületeken

Adyváros tisztaságáért: Száz új hulladékgyűjtő a közterületeken

Adyváros és Jancsifalu egy részén száz új utcai hulladékgyűjtő edényt helyeztek el Radnóti Ákos önkormányzati képviselő kezdeményezésére…

Az utolsó szemetest a Szigethy Attila út 105-107. szám előtt helyezték el a kivitelező Győr-Szol szakemberei. Ebből az alkalomból Radnóti Ákos elmondta, programjában nagy hangsúllyal szerepel a köztisztaság fenntartása. Ennek érdekében már az elmúlt években is több edényt helyeztek ki, és most további százzal bővült a számuk a választókörzetben.

Kifejtette, gyalogosan percenként biztosan találunk egy kukát, ahova elhelyezhetjük szemetünket, így megelőzhető, hogy a hulladékok az utcára kerüljenek. A képviselő ebben a lakók segítségét is kéri, mert környezetünk tisztán tartásáért csak együtt tehetünk hatékonyan.

A száz darab hulladékgyűjtőt a Szigethy Attila utcában (15 darab), a Szabolcska utcában (15 darab), a Bán Aladár utcában (16 darab), az Ifjúság körúton (21 darab), a Földes Gábor úton (10 darab), a Kodály Zoltán utcában (7 darab), a Tihanyi Árpád úton (11 darab), a Téglavető utcában (1 darab), az Ipar út 84-102. szám előtt (1 darab), valamint a Körkemence utcában (3 darab) helyezték ki.

A zugszemét tekintetében a leadott mennyiség alapján a városrész 2011-ben a legtisztábbnak számított, és azt szeretnénk, ha ez 2012-ben is így maradna. – fogalmazott Radnóti Ákos. A képviselő hozzátette, amióta kikerültek az új kukák, látható, hogy használják is őket, vagyis az már most elmondható, hogy a kezdeményezés nem volt hiábavaló.

Forrás: www.gyor.hu

 
 

Átadták a „Kitaibel Pál Környezetvédelmi Emlékérem” díjat

Átadták a „Kitaibel Pál Környezetvédelmi Emlékérem” díjat

A Környezetvédelmi Világnaphoz kapcsolódva a városházán 2012. június 5-én adták át a „Kitaibel Pál Környezetvédelmi Emlékérem” díjat.

A „Kitaibel Pál Környezetvédelmi Emlékérem” díjat Győr Megyei Jogú Város Közgyűlése 1999-ben alapította. Az elismerésben Győr város környezetvédelméért kimagasló munkát végzett természetes vagy jogi személy és jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaság részesíthető. Évente egy díj adományozása történik a Környezetvédelmi Világnapon. A díjat a Városstratégiai Bizottság adományozza.

Dr. Sík Sándor a Városstratégiai Bizottság elnöke Juhász Jánosnak, a VIDRA Környezetgazdálkodási Kft. Ügyvezető igazgatójának adta át a díjat, aki közösségteremtő munkájáért, a környezeti károk felszámolása, ezen belül is az azbesztmentesítési, szennyvíztisztítási, talaj-és talajvíz tisztítási technológiák kifejlesztése, alkalmazása, továbbá a környezetvédelmi és vízgazdálkodási tervezés, tanácsadás és a szakértői feladatok magas színvonalon történő ellátása területén végzett munkájának elismeréseként vehette át a kitüntetést.

forrás: www.gyor.hu

 
 

Galéria

logo_02a
Image Detail

Közlekedj tudatosan! projekt kiadványa

Autóbusszal Győrben

Autóbusszal Győrben

Symbol
InfoLink