You are here: Home Projektek InfoLink

InfoLink

Civil fórum

Civil fórum

Ezúton tisztelettel meghívjuk a Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata és a United Way Kisalföld Alapítvány által működtetett Győr-Moson-Sopron Megyei Civil Szolgáltató Központ által szervezett információs fórumra, melynek témája:

Tájékoztató a Győr Megyei Jogú Város Közgyűlése által meghirdetett „Társadalmi szervezetek, alapítványok” 2012. évi támogatására kiírt pályázatról.

Időpont: 2012. április 16. 16.00 óra

Helyszín: Győr Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala – Díszterem

9021 Győr, Városház tér 1.

További információ kérhető az alábbi elérhetőségeken:

Németh Angéla – Győr MJV Önkormányzati és Szervezési Osztály / 06-96-500-103/

Fülöp Mónika - Gy-M-S M Civil Szolgáltató Központ /06-70-948-57-30/


forrás: www.gyor.hu 

 

 

 

„Szép környezet – Jó közérzet 2012”

„Szép környezet – Jó közérzet 2012”


Az önkormányzat idén is meghirdette a helyi környezetszépítő versenyt a családi házak, illetve a társasházak számára.

Simon Róbert Balázs alpolgármester a versennyel kapcsolatban elmondta, a kezdeményezés már hagyománnyá vált, hiszen sok győri számára fontos a lakókörnyezetének szebbé tétele.

 „Szeretnénk, ha a mindennapjaink felelősségéből városunk polgárai még nagyobb részt vállalnának, közvetlen környezetük ápolásával és még szebbé tételével. Rendkívül fontosnak tartjuk, hogy a környezet és természetvédelmi szemléletformálás – a környezeti nevelés, a szelektív hulladékgyűjtésre irányuló tevékenységeken kívül, a lakosságot motiváljuk arra, hogy tisztán és rendezetten tartsa közvetlen környezetét.” – fejtette ki az alpolgármester.

Az önkormányzata által meghirdetett versenybe kizárólag magánszemélyek és lakóközösségek jelentkezését várják családi ház, illetve társasház / lakásszövetkezeti lakótömb kategóriákban. A társasházak, lakásszövetkezeti lakótömbök esetében egy háztömb vagy legalább két lépcsőház lakóinak összefogása szükséges a jelentkezéshez.

Németh Sándor, a Városépítési Osztály munkatársa, a szemlebizottság vezetője kifejtette, a zsűrizés során minden apró részletre odafigyelnek, legyen az akár a ház előtti közterület gondozása, a belső kert szépsége, vagy a komposztálás, szelektív gyűjtés kérdése.

A nevezési határidő: 2012. május 15.  A nevezést a Polgármesteri Hivatal Településfejlesztési Főosztályára ( II. em. 237. ) kell eljuttatni, illetve megküldeni:  9021 Győr, Városház tér 1. címre.

A versenybe nevezni 2012. április 5-től május 15-ig lehet. Nevezési lapot a Városháza portájáról, valamint , illetve a Győr Plusz című hetilapból kivágni.

A zsűrizést a szakemberekből álló szemlebizottság végzi helyszíni bejárás alkalmával 2012. május–július hónapokban.

A szeptemberi eredményhirdetésen a kategóriák 1 – 3 helyezettei az Önkormányzat által felajánlott díjban részesülnek és az Önkormányzat által adományozott „Szép környezet – Jó közérzet 2012” tábla kötelező kihelyezésére jogosultak, az alábbiak szerint:

- Családi ház: I. helyezett: 150.000,- Ft értékű vásárlási utalvány, tábla

II. helyezett:125.000,- Ft értékű vásárlási utalvány, tábla

III. helyezett: 100.000,- Ft értékű vásárlási utalvány, tábla

- Társasház / Lakásszövetkezeti lakótömb:

I. helyezett:  300.000,- Ft értékű vásárlási utalvány, tábla

II. helyezett:  200.000,- Ft értékű vásárlási utalvány, tábla

III. helyezett:150.000,- Ft értékű vásárlási utalvány, tábla

Forrás: www.gyor.hu

 
 

Föld órája: Győr idén is csatlakozik

Föld órája: Győr idén is csatlakozik

2012. március 31-én este 20.30 és 21.30 között a világ több mint száz országában kapcsolják le a villanyt a környezettudatosság jegyében. Városunk idén is csatlakozik a kezdeményezéshez…

A WWF 2007-ben indította szemléletformáló kampányát, tavaly már 135 ország 1,8 milliárd emberrel csatlakozott a programhoz, és kapcsolta le a világítást egy órára. A klímaváltozás elleni jelképes felszólalásban Győr városa is évek óta részt vállal. Az idén a Káptalandombon a Bazilikánál, a Rába parton a várfalnál, a Széchenyi téren, a Jedlik hídon és a Városházánál kapcsolják le a díszvilágítást.

A kezdeményezéshez persze a lakosság is csatlakozhat azzal, hogy otthonukban egy órára a gyertyafényt választják a villany helyett. A WWF Magyarország versenyt hirdetett, amelyik településről a legtöbben regisztrálnak a www.foldoraja.hu weboldalon, egy évig viselheti a WWF Föld Órája fővárosa címet.

A szervezők az idén arra buzdítanak, hogy a csatlakozók tegyenek egy vállalást, amellyel másokat is motiválnak. Ha például rávesszük tíz barátunkat, hogy újrahasznosítsák a hulladékot, vagy lekapcsolják a villanyt, amikor kimennek a szobából vagy esetleg, hogy elzárják a vizet fogmosás közben máris rengeteget tettünk Földünkért.

Idén tehát ismét elindul a kampány, amelyben immáron mindenki aktív részt vállal! 2012. március 31-én pedig ismét elsötétül a bolygó, elérkezik a Föld Órája!

Forrás: www.gyor.hu

 
 

Tavaszi lombtakarítás a lakótelepi zöldterületeken

Tavaszi lombtakarítás a lakótelepi zöldterületeken

A Győri Közszolgáltató és Vagyongazdálkodó Zrt. nagyszámú kézi munkaerő bevonásával végzi a tavaszi lombtakarítási feladatokat városunkban. A munka során a GYŐR-SZOL Zrt. kiemelten kezeli a lakótelepi zöldterületeket. Lombgyűjtés ott történik, ahol az őszről maradt még falevél. Ilyen helyek lehetnek például a cserjék közötti zöldterületi részek.

Ezzel együtt fontos cél a lakótelepi parkolók szegélyei mellett lerakódott anyagok eltávolítása is. A közterületi zöldterületi lomb- és ahol lehetett a parkoló takarítás Gyárvárosban már befejeződött. A program március 26-ától Marcalváros I. és II. városrészekben, március 28-ától a József Attila-lakótelepen és Győr-Szabadhegyen folytatódik.

Április első napjaiban következik Adyváros és Nádorváros. Sziget és Újváros városrészekben a „Rom Po Drom” (Cigány az úton) Egyesület, míg a belváros és Révfalu kiemelt parkjaiban a GYŐR-SZOL Zrt. saját dolgozói végzik el a munkát.

A szegélytisztítás megvalósíthatósága érdekében a GYŐR-SZOL Zrt. tisztelettel kéri a gépjármű-tulajdonosokat, hogy a parkolás alkalmával a fenti időpontokat figyelembe véve az útpadka szélét lehetőség szerint hagyják szabadon. Így a meghatározott takarítási feladatok hatékonyan elvégezhetőek.

Forrás: www.gyor.hu

 
 

Elkészül a város zajtérképe

Elkészül a város zajtérképe

Hosszú távon csökkenhet Győrben a környezeti zajszennyezés annak az európai uniós támogatással megvalósuló projektnek a folyományaként, amelynek célja a város stratégiai zajtérképének elkészítése.

A 66 millió forint értékű programban intézkedési terv is születik majd, amely a zajcsökkentést célzó döntéseknek alapjául szolgálhat.

Az országban ez idáig csak Budapestre és vonzáskörzetére készítettek olyan jellegű zajtérképet, amilyet az előttünk lévő időszakban, Győrben terveznek megvalósítani. A vonatkozó uniós irányelvnek és a hazai jogszabályi kötelezettségnek eleget tevő, szeptemberben elindult projekt eredményeként olyan adatbázis jön létre, amely áttekintő helyzetképet ad a megyeszékhely környezeti zajállapotáról, különös tekintettel arra, hogy milyen mértékben érinti a lakosságot a zajterhelés.

A város teljes közigazgatási területét lefedő vizsgálatok kiemelten foglalkoznak a közúti, vasúti, repülési és üzemi zajforrásokkal, külön-külön mérve a nappali és az éjszakai időszakokat. A zajszámítási módszerek eltérőek lehetnek, közutak esetében például forgalomszámlálásokat is végeznek, és igyekeznek meghatározni azt is, hogy átlagosan milyen sebességgel haladnak adott útszakaszon a személygépkocsik, teherautók vagy az autóbuszok.

Az így nyert adatok alapján zajterhelési zajtérképeken különböző színű 5dB-es zajszintgörbékkel mutatják be a zajjellemzőket, míg a küszöbértékek túllépését, az érintett lakosság számát, valamint az érintett intézményeket (iskola, kórház) úgynevezett konfliktustérképeken jelzik. A stratégiai zajtérkép egy interaktív, akadálymentes honlapon keresztül mindenki számára elérhető lesz, így a győriek közvetlen információhoz juthatnak környezetük zajállapotáról.

A térképek alapján a szakemberek megállapítják, hogy a városban mi okoz beavatkozást igénylő terhelést, és intézkedési tervet dolgoznak ki ennek kezelésére. Az intézkedési tervnek figyelembe kell vennie Győr fejlesztési terveit, a városnak pedig egyéb tervek készítésénél a zajvédelem célkitűzéseit. A projekt eredményeképpen Győr városában hosszú távon csökkenhet a zajterhelés, a csendesebbé váló városi környezetben nőhet az ingatlanok forgalmi értéke, megvalósulhat a lakosság megfelelő tájékoztatása és növekedhet a környezettudatosság.

A „Győr stratégiai zajtérképének és zajcsökkentési intézkedési tervének elkészítése” című (KEOP-6.3.0/Z/10-11-2011-0001) pályázatával a győri önkormányzat 63,1 millió forintot nyert a Környezet és Energia Operatív Programon belül, melyhez mintegy 3,3 millió forint önrészt biztosít.

 

 
 

Galéria

logo_02a
Image Detail

Közlekedj tudatosan! projekt kiadványa

Autóbusszal Győrben

Autóbusszal Győrben

Symbol
InfoLink