You are here: Home Projektek InfoLink

InfoLink

Átadták a környezetszépítő verseny díjait

Átadták a környezetszépítő verseny díjait

Az idén immár ötödik alkalommal hirdette meg a győri önkormányzat a „Szép környezet – Jó közérzet” helyi környezetszépítő versenyt. A nyerteseket 2011. október 4-én a Városházán köszöntötték.

Simon Róbert Balázs alpolgármester a díjátadó ünnepségen elmondta, az 1960-as években indított „Tiszta udvar, rendes ház” mozgalom mintájára ötödik alkalommal hirdette meg önkormányzatunk a „Szép környezet – Jó közérzet” helyi környezetszépítő versenyt. „A programmal ösztönözni kívánjuk, hogy városunk lakói is egyre nagyobb részt vállaljanak környezetünk szebbé tételéből.

A környezetszépítő versenybe magánszemélyek és lakóközösségek jelentkezhettek családi ház, illetve társasház, lakásszövetkezeti lakótömb kategóriában. A nevezési időszak lezárulta után, július-szeptember hónapban, szakemberekből álló szemlebizottság helyszíni bejárások alkalmával, értékelő lapok kitöltésével zsűrizte a látottakat. Nem volt könnyű a munkájuk, hiszen nagyon sok szép kertet, gondozott közterületet láttak, ötletes virágágyakat, növénydézsa kiültetéseket, egyedi megoldásokat.

Idén a versenybe, összesen mintegy 60 családi ház és társasház, lakásszövetkezeti lakótömb nyújtott be érvényes pályázatot. A kategóriák 1. 2. és 3. helyezettjei az önkormányzat által felajánlott vásárlási utalványt kaptak és a „Szép környezet – Jó közérzet 2011.” tábla kihelyezésére jogosultak.

Családi ház esetében az első helyezettnek járó utalvány értéke 150.000  forint, a másodiké 125.000 forint, míg a harmadik helyezetté 100.000 forint. Társasház, illetve lakásszövetkezeti lakótömb esetében az utalványok értéke 300.000, 200.000, és 150.000 forint. A díjazottak az elnyert vásárlási utalványokat egy győri kertészeti és barkács áruházban tudják beváltani.
Családi ház kategóriában Dobos Ferencné szerezte meg az első helyet. Második lett Harsányi Attila, míg a harmadik legszebb kerttel Oth Jenőné büszkélkedhet.

Társasház, lakásszövetkezeti lakótömb kategóriában a Malomsok sétány 55. szám alatti társasház győzedelmeskedett. A képzeletbeli dobogó második fokára a Baross Gábor úti II. sz. lakásszövetkezet állhatott, míg a harmadik helyen a Szigethy Attila u. 71/A-B. 73/A-B. végzett.

 

Újabb 160 győri lakás energiatakarékos felújítása készült el

Újabb 160 győri lakás energiatakarékos felújítása készült el

Elkészült az Ipar út 84-102. szám alatti lakóépületek hőszigetelése és a fűtési rendszer átalakítása. Az önkormányzat közel 57 millió forinttal járult hozzá a felújításhoz.
A panelprogram keretében megvalósult beruházás mintegy 170 millió forintba került, amit az önkormányzat, az állam és a lakóközösség által felvett önrész-hitel fedezett.

A 160 lakást magában foglaló tíz lépcsőházban elvégzett munkák során tíz centiméteres homlokzati hőszigetelést építettek ki, a fűtést pedig kétcsöves rendszerre alakították, és lehetővé tették a fogyasztónként egyedi hőmennyiségmérést. A nyílászárók cseréje nem volt a projekt része, hiszen azokat már 2004-ben kicserélték az épületegyüttesen.

A számítások szerint a felújítási érték egy lakásra jutó átlaga 1.062.500 forint, a lakók 5100 forintot törlesztenek, míg a megtakarítás 3500 forint lakásonként havonta. Az épület a felújítás után „A” energiaosztályba került.

Borkai Zsolt polgármester a 2011. szeptember 29-i átadáson elmondta, Győrben mindig kiemelt figyelmet és támogatást élveztek az épületek energiatakarékos felújítását célzó programok. Ennek köszönhetően 2006-2010. között közel kilencezer lakás részesült támogatásban, amire az önkormányzat mintegy 2,3 millió forintot biztosított.

Forrás: www.gyor.hu

 
 

A projekt célja

INTERREG IIIA

A projekt címe: Magyar-oszták-szlovák környezetvédelmi InfoLánc (AT-HU/05/01/076)

 

Az InfoLánc projekt legfőbb célja, hogy az Európai Unió e régiójában élő polgárok, önkormányzati és civil szervezetek a gyalorlatban is érvényesíteni tudják jogaikat (átláthatóság biztosítása, dokumentumokhoz való hozzáférés joga), s nagyobb eséllyel szólhassanak bele a környezetüket érintő döntésekbe. Az adatbázis a régió környezeti állapotának többnyelvű bemutatására tesz kísérletet. Cikkeinek, naprakész adatainak segítségével igyekszik felhívni az emberek figyelmét környezetük védelmére, a környezetvédelmi károk elkerülésére és a fenntartható fejlődés elvének biztosítására határon innen és túl egyaránt.

 

A projekt időtartama: 2007. 05. 02. -2008. 04. 30.

 

 
 

Galéria

logo_02a
Image Detail

Közlekedj tudatosan! projekt kiadványa

Autóbusszal Győrben

Autóbusszal Győrben

Symbol
InfoLink