You are here: Home Projektek ÖkoBusinessPlan

ÖkoBusinessPlan

Környzetvédelmi Program és Zajtérkép

Megújult Győr Megyei Jogú Város Környezetvédelmi Programja.

A program letölthető a város honlapjáról innen: http://innovacio.gyor.hu/cikk/kornyezetvedelmi_program.html

Elkészült Győr város közigazgatási területére vonatkozó zajtérkép:

http://innovacio.gyor.hu/cikk/strategiai_zajterkep.html

 

Új találkozási pont Győrben

Új találkozási pont Győrben

A Samsung ajándékaként érintőképernyős információs falat és ingyenes Wi-Fi Hotspotot is tartalmazó találkozási ponttal gazdagodott a város…

A győri városházával szemközti Megyeház téren állították fel a Samsung Electronics Magyar Zrt. felajánlását, azt az új Találkozási Pontot, amely egy érintőképernyős terminálból és egy WI-FI Hotspotból áll.

Borkai Zsolt polgármester az átadáson úgy fogalmazott, talán nem véletlen, hogy a Samsung választása épp Győrre esett, hiszen városunk fogékony az innovatív, újszerű megoldásokra, másrészt pedig kiemelten fontosnak tartja a hozzánk látogatók tájékoztatását, városunk, programjaink, rendezvényein bemutatását, amelyre egy újabb kitűnő lehetőséget biztosít a most átadott kioszk. A polgármester megköszönte a 12 millió forint értékű felajánlást dr. Facskó Istvánnak, a cég elnökének.

Az elnök kifejtette, Győr a találkozások városa, utak, folyók, utazók találkoznak itt. Kultúrája, gazdasága, sportélete idevonzza az embereket, ezért kézenfekvő volt, hogy a budapesti Nyugati téri találkozási pont testvérét éppen Győrben állítják fel.

A találkozási pont egyébként két számítógépet rejt magában. Ha szemben állunk vele, egy nagyméretű érintőképernyős felületet látunk, amely mögött a város honlapja, a www.gyor.hu fut, és kínál aktuális információkat, rendezvényeket, látnivalókat a győrieknek és a hozzánk látogatóknak egyaránt. Felette egy ledfal található, amelyen napi aktuális információk futnak, és a későbbiekben itt is megjelenhetnek majd az épp zajló győri programok, vagy más közérdekű információk. Amikor éppen nem használják az érintőképernyőt, győri eseményekről készült fotókat, videókat láthatnak az arra járók.

A találkozási pont egyben egy Wi-Fi Hotspot is, vagyis ingyenes internetezési lehetőséget  kínál az arra járóknak, amely szintén vonzó lehet a mobileszközzel rendelkezőknek, de például hasznos lehet a közelgő adventi vásár kereskedői számára is.

A Samsung Electronics Magyar Zrt. együttműködő partnere a Találkozási Pont létrehozásában az EPAMEDIA Hungary Zrt. volt.

 
 

Megnyitott az ETO Park Hotel

Megnyitott az ETO Park Hotel

 „Győr a modern sportberuházások Bajnokok Ligájának döntőjében van” – jellemezte a fejlesztést Szijjártó Péter a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára…

A korábbi, szakmai átadást követően, a próbaüzem tapasztalatait is felhasználva, 2012. október 16-án megnyílt az ETO Park Hotel. A 103 szobás, négy csillagos szálloda több mint ezer négyzetméternyi konferenciaterülettel várja az üzletembereket, a szekcionálható bálterem önmagában 400 személyes konferencia helyszíne is lehet. A hotel érdekessége, hogy hazánkban egyedülálló módon a szobák több mint fele a stadionra néz, így a szobákból, vagy akár az étteremből is élvezhetjük az ETO mérkőzéseit.

A megnyitón Tarsoly Csaba a Quaestor Csoport elnök-vezérigazgatója kifejtette, a vállalat 2001-es szerepvállalása óta több mint tíz év telt el. „A klub konszolidálásától eljutottunk oda, hogy állami és városi támogatás segítségével megújítottuk a stadiont, 2007 év végén leraktuk az élményközpont alapkövét, 2009-ben megnyílt a bevásárlóközpont, és ebben az évben vágtunk bele a szállodaépítésbe is.” Hozzátette, bár az utat a válság nehezítette, mára elkészült a komplexum, amely széleskörű szolgáltatásaival a győrieket szolgálja, a hotel pedig az ide érkező üzletembereknek és sportegyütteseknek nyújt kényelmes pihenési, konferencia és edzéslehetőséget.

Az ETO Park 17 hektáron, kilencvenezer négyzetméteres beépített területet foglal magába, amiből közel negyvenezer négyzetméter az élmény- és bevásárlóközpont. A 18 ezer férőhelyes stadion mellett száz férőhelyes kollégium, öt évfolyamos gimnázium és akadémia is működik. 2005-ben az ETO Parkban 28 fő dolgozott, ma a komplexum 491 embernek ad munkát. A klub kötelékeiben több mint hatszáz gyerek sportol, és három lánycsapat is működik.

Borkai Zsolt polgármester úgy fogalmazott, a város által teremtett kedvező feltételek hozzájárulnak ahhoz, hogy még a válságos időszak ellenére is dinamikusan fejlődő gazdaságról, a cégek folyamatos fejlesztéseiről, négycsillagos szálloda átadásáról beszélhetünk. Hozzátette, bár az ETO Park építésekor voltak nehéz pillanatok, végül egy Győrt gazdagító központot hoztak létre, amely nem csak a sport, de a turizmus terén is fontos építőkő lehet. Kiemelte, a város idegenforgalmának fejlődésében új lapot nyithat a most átadott szálloda, amely a konferenciaturizmus terén nyújthat kiemelkedő szolgáltatásokat.

Szijjártó Péter a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára elsőként a győri futsalcsapatnak gratulált a közelmúltban elért világraszóló sikerért, hiszen az európai éllovas Benficát is maguk mögé utasítva csak egy hajszállal maradtak le a legjobb négybe kerülésről. Az államtitkár hangsúlyozta, az ETO Park elemei önmagában is jelentős fejlesztések, akár az élményközpontra, akár a stadionra, akár a labdarúgó akadémiára, akár a szállodára gondolunk. Úgy fogalmazott, Győrben Közép-Európa legmodernebb sportkomplexuma jött létre, amivel a város a modern sportberuházások Bajnokok Ligájának döntőjébe került. Ehhez járulnak hozzá Győr kiemelkedő sportteljesítményei, a világ egyik legjobb kézilabdacsapata, a már említett futsalosok, a magyar bajnok kosarasok, vagy éppen a jelenleg is listavezető focisták.

Szijjártó Péter kiemelte, Győr a high tech ipar fellegvára, a sport egyik kiemelkedő bázisa, és egyre inkább a turizmus egyik hazai központja. A vendégéjszakák száma a tavalyi év hasonló időszakához képest 37 százalékos növekedést mutat, a külföldiek körében a nyolcadik legkedveltebb magyarországi úti cél, amelyet a rangsorban a fürdővárosok előznek meg. Az államtitkár azt kívánta, hogy az ETO Parkhoz hasonló fejlesztések segítségével a város hamarosan további hét helyet javítson a most is előkelő pozícióján.

 
 

A jövő Győrben épül

A jövő Győrben épül

Borkai Zsolt polgármester a megyei kereskedelmi és iparkamara felkérésére tartott előadást Győr város fejlesztéseiről és azok regionális hatásairól…

Borkai Zsolt a város gazdálkodásával kapcsolatban kifejtette, Győr költségvetése stabil, amelynek számos várossal ellentétben nincsenek adósságai. A kedvező gazdasági környezet mellett a szakképzési rendszer átalakítása is hozzájárult ahhoz, hogy több világcég is jelentős befektetéseket valósít meg nálunk. Komoly eredmény, hogy az Audi Győrben bővít gyárat, amely közvetlenül mintegy kétezer, közvetve további több ezer munkahelyet hoz létre a városban. A város újabb jelentős sikere, hogy a Logisztikai Park is Győrben valósul meg, amely további több száz új munkahelyet, és további betelepülő vállalkozásokat jelenthet a városnak. Több nagyvállalat is Győrben fejleszt, többek között a REHAU és a NEMAK is, amelyek szintén több száz embernek adnak munkát. A péri reptér bővítése további komoly lökést adhat gazdaságunk fejlődéséhez.

A polgármester leszögezte, az önkormányzat szoros kapcsolatot ápol a kamarával, együttműködésüknek számos komoly eredménye született már, akár a szakképzési rendszer átalakítására, akár a válság éveiben bevezetett munkahelyteremtő támogatásra gondolunk. A sikereinkhez nagyban hozzájárul az az együttműködési rendszer, ami a városban az önkormányzat, a gazdaság és az oktatás, a képzés szereplői között létrejött.

Borkai Zsolt kitért arra is, hogy az év végi pozitív döntés esetén 2017-ben Győr rendezheti az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivált, amelynek révén komoly létesítményfejlesztések valósulhatnak meg. Győr idegenforgalmi előrelépésével kapcsolatban a polgármester kiemelte, folyamatosan emelkedik a vendégéjszakák száma és az iparűzési adó-bevétel annak köszönhetően, hogy az önkormányzat – összefogva a szállásadókkal és a kulturális intézményekkel – kiemelten kezeli a turizmus területét.

A városban 2012-ben is jelentős beruházások valósultak meg. Befejeződött a Jedlik Ányos hídhoz kapcsolódó úthálózat-fejlesztés több milliárdos projektje. Megnyílt a MOBILIS Interaktív Kiállítási Központ és a az új Turisztikai Látogatóközpont is. Megkezdődött a szociális városrehabilitáció, amely hamarosan új lendületet kap. Megújult több belvárosi utca, több kilométer belterületi kerékpárút épült Győrben és elkezdődött a Győr-Abda kerékpárút építése is. A csapadékvíz elvezetési program is folytatódott, és folyamatban van a Dunakapu tér felújítása, amely a politikai jellegű viták ellenére Győr egyik ékköve lehet.

Dr. Parragh László a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke hozzászólásában hangsúlyozta, Győr sok tekintetben példaként szolgál az ország többi település előtt. Ezek közül is kiemelte a szakképzés átalakítását, hiszen az mintaként szolgált az országosan tervezett duális képzési rendszer eredményessége tekintetében. Hozzátette, a város felsőoktatása terén történt változások, a gyakorlatorientált szakok működése és a gazdaság meghatározó elemeinek szerepvállalása is példaértékű. Az elnök a péri reptér fejlesztésével kapcsolatban úgy fogalmazott, ha megvalósul a beruházás, az legalább 50-100 évre biztosítja a város és a régió fejlődését, hiszen új dimenzió nyílik meg a gazdaság számára.

Dr. Parragh László a kamara működésével kapcsolatban elmondta, a 2000-as évek mélypontjáról a szervezet mára egy sikertörténet félidejéhez érkezett. A kamara szerepe egyre nő, és sikerül részt venni olyan alrendszerek átalakításában, amelyet a kamara a mindenkori kormányzattól már régóta kért. Ezek közül a már említett szakképzési rendszer átalakítását említette, kibővítve a felnőttképzés kérdésével. Az elnök kifejtette, komoly eredményeket értek el a kereskedelem-fejlesztés terén, a jövőben létrejön a szomszédos országokkal való együttműködések erősítését szolgáló vegyes kamarai hálózat is. Dr. Parragh László kitért a kötelező regisztráció hasznosságára és a Széchenyi kártya sikereire is.

A kamarai választásokkal kapcsolatban végezetül arra kérte a jelenlévőket, hogy az új megyei vezetés koncentráljon az eddigi eredmények továbbvitelére, a kamara működésének még jobbá tételére, és azt kívánta, hogy tovább erősítsék a kialakult egységet és folytassák a várossal való gyümölcsöző együttműködést.

 
 

Győr polgármesterének közleménye az Audi döntéséről

Győr polgármesterének közleménye az Audi döntéséről

Győr önkormányzata örömmel üdvözli az Audi döntését, melynek értelmében városunkban épül meg a világcég beszállítói parkja. Ez a beruházás többszáz munkahelyet teremt, további több ezer, a beruházáshoz köthető állást generál, növeli a város gazdasági vonzerejét.

Győr értékei, fejlett gazdasága átgondolt, színvonalas egyetemi és szakképzése, tárgyi és szellemi infrastruktúrája, munkakultúrája ismét erősebbnek bizonyult azoknál, akik politikai vagy személyes gazdasági okokból, alaptalan rágalmakkal megpróbálták az Audit eltántorítani a beruházás győri helyszínétől. Győr város vezetése ezentúl is mindent megtesz azért, hogy a színvonalas munkahelyek megmaradjanak, újak szülessenek, s a város tovább emelkedjen a polgárai által kiépített fejlődési pályán.  

Köszönöm mindenkinek aki segítette, hogy idáig eljutottunk.

Borkai Zsolt polgármester

 

 
 

Galéria

logo_02a
Image Detail

Közlekedj tudatosan! projekt kiadványa

Autóbusszal Győrben

Autóbusszal Győrben

Symbol
ÖkoBusinessPlan