You are here: Home Projektek ÖkoBusinessPlan

ÖkoBusinessPlan

Jelentős változások a szakképzésben

Jelentős változások a szakképzésben

Városunkban rendezték az Országos Szakképzési Tanévnyitó konferenciát, amelyen dr. Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár Győrt zászlóshajónak nevezte a szakképzési rendszer átalakítása terén…

A konferencián Borkai Zsolt polgármester köszöntötte a vendégeket, aki hangsúlyozta, az önkormányzat a szakemberekkel, a kamarával és a vállalkozásokkal összefogva teremtette meg az új szakképzési rendszernek az alapjait. Győr felismerte, hogy fiataljaink és városunk gazdaságának is közös érdeke, hogy a diákok olyan szakmát válasszanak, ami találkozik a munkaerőpiaci igényekkel. A város ezért csökkentette a gimnáziumok számát, ösztöndíj-rendszert vezetett be, és a fiatalokat a hiányszakmák irányába orientálta.

A polgármester hozzátette, az önkormányzat jelenleg 22 középiskolát és egy önálló kollégiumot tart fenn. A 23 középfokú intézményből 19 szakképző intézmény, amely a Győri TISZK keretei között működik. Győr város szakképzési palettája sokszínű, a lehetséges 22 szakmacsoportból kettőt kivéve mindegyikben képeznek diákokat, akik 121 szakma közül választhatnak. Szerencsére a Győri TISZK létszáma az elmúlt tanévben is emelkedett, több mint tízezer tanuló tanul az önkormányzati fenntartású szakképző intézményekben.

Dr. Czomba Sándor a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára kiemelte, az új szakképzési törvény, a szakképzési hozzájárulásról szóló törvény, valamint a felnőttképzési törvény célja, hogy Magyarországon minél több embernek legyen munkája. Az államtitkár hangsúlyozta, hogy erről éppen Győrben beszél, azért szimbolikus, mert ez a város a duális szakképzés zászlóshajója. A 2012-13-as tanév egy átmeneti esztendő, amikor pilot program keretében először 77 szakmában vezetik be a három éves szakiskolai képzést. A kellő felkészülés után 2013-14-ben viszont már valamennyi szakmát az új rendszerben oktatják. Az államtitkár leszögezte, az új oktatási rendszer több lehetőséget nyújt a fiatalok számára, hiszen azok versenyképes tudást szerezhetnek, szakmájukkal elhelyezkedhetnek – sokan már a tanulóéveik alatt megtalálhatják későbbi munkahelyüket – de ha akarják, tovább is képezhetik magukat. Az új rendszerben a közismereti oktatás aránya 33 százalék lesz, míg a többit a szakmai elmélet és gyakorlat teszi ki a három év alatt.

Dr. Czomba Sándor azt is elmondta, a normatívák arányait nem szakmacsoportonként, hanem szakmánként határozták meg, hiszen a különböző szakmák hasonló szintű oktatása más-más költségvonzattal jár. Az új szabályozás azt a célt is szolgálja, hogy a mikro- és kisvállalkozások számára is elérhető legyen a tanulók foglalkoztatása. Ezzel a lehetőséggel tovább bővülhet azon munkahelyek köre, amelyre a diákok már képzésük alatt rátalálhatnak. Az államtitkár végezetül azt hangsúlyozta, hogy a 2012-13-as átmeneti év arra is lehetőséget nyújt, hogy kijavítsák az új rendszerben megbúvó hibákat, ehhez azonban kéri a pedagógusok segítségét is, akik észrevételeikkel, javaslataikkal járulhatnak hozzá az új szakképzés jobbá tételéhez.

Dr. Hoffmann Rózsa az Emberi Erőforrások Minisztériuma oktatásért felelős államtitkára szintén az előttünk álló tanév újdonságairól beszélt. Mint fogalmazott, az idő sürget minket, hiszen több éves, évtizedes rossz irányt kell megváltoztatni az oktatásban, de nem kapkodva, hanem körültekintően kell eljárni, hiszen a változások több százezer embert érintenek a pedagógusoktól kezdve a diákokig. A változások között említette, hogy 2013 szeptemberétől életbe lép az új nemzeti alaptanterv, amely sok feladatot ró az iskolákra.

Szintén életbe lép az új pedagógusi életpálya modell, amely nem csupán egy fizetésemelési táblát jelent majd, hanem egy merőben más munkaszervezést, illetve a tanárok minősítési rendszerét is. Az új életpályamodelltől jelentős fordulatot várnak a pedagógusok életében. Változások történnek a szakszolgálatok szervezésében, valamint elindulnak az úgynevezett hídprogramok is. A hídprogramok azoknak a fiataloknak segítenek, akik bár elvégezték az általános iskolát, a szakiskolához kevés a tudásuk. Számukra kiscsoportos foglalkozások, egyénre szabott fejlesztések jelenthetik a megoldást.

Az Országos Szakképzési Tanévnyitón további hasznos szakmai előadások hangzottak el, köztük dr. Parragh László elnök a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara szemszögéből értékelte a szakképzési átalakulást, Kara Ákos országgyűlési képviselő pedig a középfokú szakképzés és a mérnökképzés kapcsolatáról szólt. Az előadók sorában jelen volt Rozman Richárd az Audi Hungaria személyügyekért felelős ügyvezető igazgatója is, aki az Audi szakképzési tevékenységét mutatta be.

 

Civil és egyházi szervezeteket támogat a város

Civil és egyházi szervezeteket támogat a város

Az idén 141 civil- és 27 egyházi szervezetet támogat Győr önkormányzata - jelentette be sajtótájékoztatóján Simon Róbert Balázs alpolgármester.

A társadalmi szervezetek, alapítványok támogatására ebben az évben is 25 millió forint állt a város rendelkezésére. Összesen 168 pályázat érkezett hozzájuk, az ezekben kért összeg több mint 54 millió forint volt. Az önkormányzat 141 darab pályázatot tudott támogatni.

Simon Róbert Balázs alpolgármester a sajtótájékoztatón hangsúlyozta: a támogatás önként és szívesen vállalt feladat, az önkormányzat elismeri a civil szervezetek szerepét, s igyekeznek továbbra is jó kapcsolatot tartani velük. A közgyűlés a költségvetésben 2007 óta minden évben elkülöníti a civil szervezetek számára nyújtandó pénzügyi támogatást.

A civilek közül támogatást kapnak például a hátrányos helyzetű fiatalok, a fogyatékkal élők, a beteg gyermekek, az idősek érdekeit képviselő, közvetítő szervezetek.

Az egyházi szervezetek támogatására 12 millió forintot fordítanak. A huszonhét pályázatból huszonhat volt eredményes. A pályázók főleg hittantábor- s hangverseny szervezésére, orgona illetve templomtorony felújítására fordítják az elnyert összeget.

Simon Róbert Balázs alpolgármester arról is szólt, hogy készülőben van a második civil koncepció. Ennek keretében Civil Műhelyek alakulhatnak, s olyan érdekegyeztető fórum jöhet létre, mely közvetíti a társadalom igényeit és megoldási alternatívákat dolgoz ki. A civil szervezetek képviselői meghívást kapnak az önkormányzati bizottság üléseire is.

 
 

Átadták a „Kitaibel Pál Környezetvédelmi Emlékérem” díjat

Átadták a „Kitaibel Pál Környezetvédelmi Emlékérem” díjat

A Környezetvédelmi Világnaphoz kapcsolódva a városházán 2012. június 5-én adták át a „Kitaibel Pál Környezetvédelmi Emlékérem” díjat…

A „Kitaibel Pál Környezetvédelmi Emlékérem” díjat Győr Megyei Jogú Város Közgyűlése 1999-ben alapította. Az elismerésben Győr város környezetvédelméért kimagasló munkát végzett természetes vagy jogi személy és jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaság részesíthető. Évente egy díj adományozása történik a Környezetvédelmi Világnapon. A díjat a Városstratégiai Bizottság adományozza.

Dr. Sík Sándor a Városstratégiai Bizottság elnöke Juhász Jánosnak, a VIDRA Környezetgazdálkodási Kft. Ügyvezető igazgatójának adta át a díjat, aki közösségteremtő munkájáért, a környezeti károk felszámolása, ezen belül is az azbesztmentesítési, szennyvíztisztítási, talaj-és talajvíz tisztítási technológiák kifejlesztése, alkalmazása, továbbá a környezetvédelmi és vízgazdálkodási tervezés, tanácsadás és a szakértői feladatok magas színvonalon történő ellátása területén végzett munkájának elismeréseként vehette át a kitüntetést.

 
 

A Széchenyi Programiroda Győrben is várja a pályázókat

A Széchenyi Programiroda Győrben is várja a pályázókat

Május 17-én a Széchenyi Programiroda Nonprofit Kft. tanácsadással és tájékoztatókkal egybekötött konferenciát szervez Győrben. A jelenleg elérhető uniós forrásokról, a pályázati rendszerről, a pályázók kötelezettségeiről, valamint az aktuális részletekről is informálódhatnak az érdeklődők. Az ÚSZT pályázatait koordináló Széchenyi Programiroda célja, hogy megismertesse a leendő pályázókat az uniós támogatási lehetőségekkel - akár személyre szabottan is.

A Széchenyi Programiroda Nonprofit Kft. térítésmentes szakmai konferenciáján az érdeklődő pályázók hiteles forrásból, első kézből kaphatnak tájékoztatást a most futó pályázatokról, a pályázati rendszer változásairól, amely kiegészül a Programiroda szerepének bemutatásával is. Az aktuális pályázati források áttekintése mellett a Programiroda tanácsadói a május 17-i konferencia alkalmával személyre szabott tanácsadással is várják a pályázókat.

A konferencia egyaránt elérhető államháztartási intézmények önkormányzatok, polgármesteri hivatalok, civil szervezetek, egyházak, közoktatási intézmények, mikro-, kis és középvállalkozások, nagyvállalatok, kulturális és közművelődési intézmények, leghátrányosabb helyzetű kistérségek, szakszervezetek, érdekképviseletek számára.

Bővebb információk: www.szpi.hu

Időpont: 2012. május 17. (csütörtök)

Helyszín: Győri Nemzetközi Kereskedelmi Központ, Baross Gábor konferencia terem 9021 Győr, Szent István u. 10/a

 
 

Ingyenes elektromos töltőállomás Győrben

Ingyenes elektromos töltőállomás Győrben

Győrben adták át az E.ON Budapest-Bécs elektromos töltőállomás-hálózatának legújabb töltőit, így 2012. április 11-től bárki használhatja a győri, tatai és mosonmagyaróvári kutakat…

Dr. Eric Depluet az E.ON Hungária Zrt. vezérigazgatója a Jókai utcai parkolóháznál átadott töltőnél elmondta, ezzel az infrastruktúra-fejlesztéssel a magyarországi elektromos autózás alapjait szeretné megteremteni a vállalat. Az eseményen a vezérigazgató egy elektromos rásegítésű kerékpárt adományozott a városnak, amit Borkai Zsolt vett át.

A polgármester kifejtette, a parkolóházban átadott kúton a tulajdonosok ingyenesen tölthetik fel elektromos járműveiket, ösztönözve ezzel azok elterjedését. Mint fogalmazott, Győr egy dinamikusan fejlődő város, amely a környezettudatosságot is szem előtt tartja, ezért támogatja azokat a kezdeményezéseket, amely a fejlődés és a környezetvédelem közös megjelenítői. Hozzátette, annak a lehetőségét is vizsgálja a város, hogy az elektromos autókat használók ingyen parkolhassanak a győri közterületeken.

Az E.ON nemzetközi vállalatcsoport évek óta részt vesz olyan projektekben, amelyekkel a fenntartható energiagazdálkodást segítik elő. Cél a közúti autózás által okozott károsanyag-kibocsátás mértékének csökkentése.

A Budapest-Bécs között létesítendő elektromos töltőállomás-hálózat kiépítése egyébként az elmúlt évben kezdődött, amikor az első kutat a budapesti Kempinski Hotelnél adták át. Az állomásokat az elektromos autók, motorok, kerékpárok, robogók és plug-in hibridek egyaránt igénybe tudják venni. A cég a helyszínek kiválasztásánál azok turisztikai vonzerejét is figyelembe veszi, olyan helyszíneket választ, ahol a töltés ideje alatt a jármű tulajdonosa sétálhat, várost nézhet, kávézhat, ebédelhet egy szép városban, kellemes környezetben.

Tavaly október óta a hazai energiaszolgáltató komplex szolgáltatást nyújt az e-autózás terén, hiszen nem csupán töltőket értékesít, de a kivitelezést is elvégzi, és az üzemeltetést is biztosítja.

Winkler János az E.ON Hungária igazgatósági tagja hozzátette, ezeket a szolgáltatásokat folyamatosan fejlesztik, átveszik az anyacég tapasztalatait, technológiai ismereteit.

Dr Varga Zoltán egyetemi docens kifejtette, a győri egyetemen hét éve foglalkoznak villamos járművek fejlesztésével. Hozzátette, az elektromos járművek szerepe a közlekedésben a jövőt jelenti. Ahhoz, hogy ez valóban elterjedt forma legyen, még sok fejlesztés szükséges, azonban idővel a városi közlekedés energiatakarékos és környezetkímélő módja lehet.

Az átadáson tíz hazai importőr elektromos autói vonultak fel. Az érdeklődők elektromos gokartokat is kipróbálhattak, ebben Vincze Ottó az E.ON családi Foci program nagykövete és Boczkó Gábor párbajtőröző, az E.On Olimpiai Csapat tagja volt a tesztelők segítségére.

Egy elektromos autót Borkai Zsolt polgármester is kipróbált, és a járművel egy körre dr. Eric Depluet az E.ON Hungária Zrt. vezérigazgatóját és Winkler Jánost az E.ON Hungária igazgatósági tagját is elvitte.

forrás: www.gyor.hu

 
 

Galéria

logo_02a
Image Detail

Közlekedj tudatosan! projekt kiadványa

Autóbusszal Győrben

Autóbusszal Győrben

Symbol
ÖkoBusinessPlan