You are here: Home Projektek

Projektek

Tetőztek a folyók Győrben

E-mail Nyomtatás PDF

Tetőztek a folyók Győrben

Nem sokkal ezelőtt tetőztek Győrben a folyók, ennél magasabb vízállásra szerencsére már nem kell számítani. Borkai Zsolt polgármester elmondta: Nagybajcsnál lassú, ám folyamatos a Duna vízszintjének csökkenése, ami a Mosoni-Duna és a Rába esetében is csekély mértékű apadás kezdetét eredményezheti. A folyók elérték Győrben legmagasabb vízszintjüket, amely megegyezik az előre prognosztizált magassággal. A város védelmi vonala stabil, a magassági maximum elérése miatt sehol nem kell attól tartani, hogy átbukik a víz. Kisebb átszivárgások vannak bizonyos helyeken, de a vízügyi szakemberek urai a helyzetnek, külön köszönet illeti a város lakosságát, akik a szakemberek iránymutatása alapján homokzsákokkal akadályozzák meg a vízátszivárgásokat. A polgármester arra kéri a győrieket, hogy továbbra is figyeljék a híradásokat, hiszen önkéntesekre több helyen is szükség van, a munkálatok és a megfigyelések nem állhatnak le, hiszen a tetőzés után lassú apadás várható. Nagyon fontos, hogy a rémhíresztelések, valamint a katasztrófa turizmus háttérbe szoruljon, hiszen ez csak akadályozza a munkálatokat és felesleges pánikra ad okot. Kizárólag a hivatalos szervek tájékoztatására hagyatkozzanak az emberek, eszerint pedig Győrújfalunál továbbra is tartják a gátat, nincs egyelőre olyan veszélyhelyzet, amely indokolná, hogy bezárják a Győrt körülvevő lokalizációs töltéseket.

Forrás: www.gyor.hu

 

Tetőzött a Duna Nagybajcsnál, a győri gátak stabilak

E-mail Nyomtatás PDF

Tetőzött a Duna Nagybajcsnál, a győri gátak stabilak

907 centiméteren tetőzött a Duna Nagybajcsnál az éjszaka folyamán, azóta lassú apadásnak indult. Borkai Zsolt, Győr polgármestere a városi gátak helyzetével kapcsolatosan elmondta: Győrben egyelőre minden rendben van, azokon a helyeken ahol kisebb gondok adódtak, a szakemberek azonnal megoldották a problémát, folyamatosan figyelik a gátakat. A Mosoni-Duna a város területén még várhatóan 10-15 centimétert fog emelkedni, a gátak magasságával Győrben nem lesz gond, a vízügyi szakemberek szerint a hatalmas víz nyomását is el kell, hogy bírja a védelmi rendszer. A polgármester elmondta, hogy a győri körtöltés bezárásáról még nem született döntés, biztonsági okokból azonban előkészültek arra is, hogy – amennyiben szükséges – megfelelő időn belül bezárják a várost védő lokalizációs gátakat. Győrújfalun éjszaka egy buzgár okozott problémát, sikerült azonban stabilizálni a helyzetet. Önkéntesekre folyamatosan szükség van, a bácsai telephelyre várnak homokzsákok pakolásához embereket, illetve azokra a helyszínekre, ahol folyamatos a készültség. Borkai Zsolt elmondta, valóban félelmetes a hatalmas víz látványa a városban, de továbbra is stabil Győr helyzete, egyelőre nincsen szó arról, hogy bárkit is ki kellene telepíteni.

Forrás: www.gyor.hu

 

Elkészült az Adyvárosi 1. számú tározótó rekonstrukciója

E-mail Nyomtatás PDF

Elkészült az Adyvárosi 1. számú tározótó rekonstrukciója

A négy településrészt érintő beruházás hármadik elemeként megvalósult az Adyvárosi 1. számú tározótó rekonstrukciója.

A győri önkormányzat még 2011-ben pályázatot nyújtott be a Nyugat-dunántúli Operatív Program keretében meghirdetett Helyi és térségi jelentőségű vízvédelmi rendszerek fejlesztése pályázati felhívásra NYDOP-4.1.1/B-11-2011-0023 azonosítószámon, „Belterületi vízrendezés fejlesztések Győr Megyei Jogú Város négy városrészében” címmel. A fejlesztés 90 százalékos, 280.314.089 forint európai uniós támogatás és 10 százalékos, 31.146.109 forint önkormányzati önerő mellett valósulhat meg. Mindezeken felül a győri önkormányzat további önerő biztosításával összesen 213.735.839 forintot fordít a kapcsolódó útépítésekre 2012-ben és 2013-ban.

A négy településrészt érintő beruházás hármadik elemeként megvalósult az Adyvárosi 1. számú tározótó rekonstrukciója. A lakosság részéről régóta komoly igényként jelentkezett a tározó rendbetétele, hiszen a lakótelepi környezetben a csapadékvíz-tározó funkción túl közösségi térként az aktív pihenés színtere is

Radnóti Ákos a terület önkormányzati képviselője elmondta, korábban rengeteg panasz érkezett, mert a felhalmozódott iszap kellemetlen szagot árasztott, a növényzet pedig elburjánzott. Az elmúlt években átmeneti beavatkozásokat végeztek ugyan, de az európai uniós pályázat révén most tartósan javul a tó állapota. A korábbiakban víztisztítás céljából működő szökőkút is újra üzemel – tette hozzá Radnóti Ákos. A képviselő hangsúlyozta, nem csak a tó, de annak környezete is megújult, új padokat helyeztek ki, és 11 fát is elültettek. „Mára elmondható, hogy az egyre fejlődő városrészben egy utcában megtalálható az aktív és a passzív kikapcsolódás lehetősége is: az Ifjúság körút elején a Barátság Sportpark várja a mozgás szerelmeseit, az utca végén pedig a rendezett tóparton pihenhetnek a kikapcsolódni vágyók.” A tervek szerint egyébként a jövőben a tó körüli sétány is díszburkolatot kaphat.

Neumann Zoltán a kivitelező Kultúrmérnök Kft ügyvezetője elmondta, a tó rekonstrukciója során gyérítették a növényzetet, kitisztították a medret, felújították a zsiliprendszert, és a beérkező felszíni csapadékvizek tisztítása érdekében egy olajiszapfogó műtárgyat is beépítettek. A tározótó kapacitása a beavatkozást követően 32.166 köbméterre növekedett. A munkák 64.653.331 forint értékben 2012. október 31. és 2013. április 4. között zajlottak.

A közelmúltban – a tó rekonstrukciójának alkalmából – Borkai Zsolt polgármester és Radnóti Ákos képviselő ültetett fát. Az eseményen az ünnepélyes momentumot megörökítő emléktáblát is leleplezték.

A projekt részeként a már átadott Gyirmót-Ménfőcsanak vízfolyás rekonstrukcióján és a győrszabadhegyi csapadékvíz elvezető hálózat fejlesztésén túl még Győr-Bácsa városrészben folynak munkálatok. Kisbácsa városrészben a Külső-Bácsai út Csemete és Boglárka utca közti szakasza, Boglárka utca Külső-Bácsai út és Sövény utca közti szakasza, Sövény utca Boglárka és Csemete utca közti szakasza és a Szabadság utca 17-30. házszámok közti szakasz csapadékvíz-elvezetési gondjainak megoldására kerül sor a projekt keretében, valamint az érintett területeken az útburkolat is megújul, mintegy 1300 méter hosszon. A projektnek köszönhetően növekszik a településrészeken a környezetbiztonság, javul a környezeti állapot, csökken a belvíz és helyi vízkárok veszélyeztetettsége, javul a felszíni vizek minősége, illetve a belterületre hullott csapadékvizet rendezetten és kártétel nélkül el tudják vezetni.

Forrás: www.gyor.hu

 

A „Szép környezet – Jó közérzet” környezetszépítő verseny díjazottjai

E-mail Nyomtatás PDF

A „Szép környezet – Jó közérzet” környezetszépítő verseny díjazottjai

Az idén immár hatodik alkalommal hirdette meg a győri önkormányzat a „Szép környezet – Jó közérzet” helyi környezetszépítő versenyt. A város tavasszal tette közzé felhívását annak érdekében, hogy a győri polgárok még nagyobb részt vállaljanak közvetlen környezetük ápolásából. Az önkormányzat célja a programmal a környezet és természetvédelmi szemléletformálás – a környezeti nevelés, a szelektív hulladékgyűjtésre irányuló tevékenységeken kívül, a lakosság motiválása arra, hogy tisztán és rendezetten tartsa közvetlen környezetét.

A verseny két kategóriában zajlott, zsűrizést a szakemberekből álló szemlebizottság a nyár folyamán végezte el. A sok szép porta közül azokat részesítették előnyben, ahol a gondozott környezetben a praktikussági szempontok domináltak a kert kialakításban, és azok láthatóan a lakók kényelmét, életvitelét szolgálták. Külön értékelték azon kerteket, ahol a környezetvédelmi szempontokat előtérben tartva megoldották a komposztálást, szelektív hulladékgyűjtést.

A családi házas kategória győztese, Kővári Ferenc 150.000 forintos, a második Gönczör Csaba 120.000 forintos, míg a harmadik helyezett Bányai István 80.000 forint értékű vásárlási utalványt kapott, amit kertészeti és barkács áruházban lehet felhasználni. A Társasház / Lakásszövetkezeti lakótömb kategória első helyezettje, a Semmelweis utca 8. épület lakóközössége 300.000, a második Ifjúság krt. 13-15-17. 200.000, míg a harmadik helyezett Cuha utca 19-21. számú lakótömb 150.000 forintos utalvánnyal gazdagodott. A helyezettek jogosultságot szereztek a „Szép környezet – Jó közérzet 2012” tábla kihelyezésére is.

A zsűri döntése alapján az átadó ünnepségen több mint 30 értékes különdíjat is átadtak.

Forrás: www.gyor.hu

 

Kezdődik a Mosoni-Duna és a Szigetköz rehabilitációja

E-mail Nyomtatás PDF

Kezdődik a Mosoni-Duna és a Szigetköz rehabilitációja

 Az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság az Új Széchényi Terv keretében a „Szigetköz mentett oldali és hullámtéri vízpótló rendszer ökológiai célú továbbfejlesztése” tárgyú projekt megvalósítási szakaszára közel 6,3 milliárd, a „Mosoni-Duna és Lajta folyó térségi vízgazdálkodási rehabilitációja” projekt megvalósítási szakaszára pedig több, mint 6,3 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyert…

A két, II. fordulós projekt kiviteli, tervezési, valamint az építési munkákat foglalja magába. Mivel a két beruházás azonos földrajzi területet érint, ezért 2012. szeptember 13-án közös nyitó rendezvényt tartottak Győrben az Aranyparton.

Borkai Zsolt polgármester hangsúlyozta: Egy nagy közös cél az apropója a mai napnak. A Szigetköz és a folyók városa, Győr számára rendkívül fontos, hogy megoldódjon a vizek helyzete a térségben. A most kezdődő beruházás jelentős lépés, de csak az első lépés a probléma megoldásának irányába, amely fontos változásokat hoz Győr város életében is. A beruházások eredményeként ugyanis itt Győrben is megindulnak a munkálatok. A Mosoni-Dunán megvalósuló folyószabályozási, meder és partrendezési beavatkozásoknak köszönhetően, egy régóta várt városképi megjelenés első lépése valósulhat meg, amely növelni fogja a turisztikai lehetőségeket, és még vonzóbbá teszi Győrt. Nem szabad azonban itt megállni, továbbra is összefogással, együttgondolkodással kell törekednünk arra, hogy további intézkedések történjenek a régió és városunk vizeinek ügyében.

Kara Ákos országgyűlési képviselő hozzátette, a Szigetköz sorsa nem csak a szigetközieket érdekli, ez nemzeti ügy, ezért örvendetes, hogy elindultunk a megoldás irányába. A beruházás részleteit Németh József az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság megbízott igazgatója ismertette:

Mindkét projekt támogatási szerződése 2011. november 22-én, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség képviseletében eljáró Nemzeti Környezetvédelmi és Energia Központ Nonprofit Kft. és az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság között jött létre. A beruházások megvalósítását indokolja, hogy a természetes folyamatok és az emberi beavatkozások következtében a korábbi természetes állapotok megváltoztak a térségben: a talajvíz szintje lecsökkent, a mellékágak és csatornák kiszáradtak, a vizes élőhelyek területi kiterjedése fokozatosan visszaszorult, a növény- és állatvilág fajgazdagsága csökkent. Az Igazgatóság célkitűzése, hogy megállítsa a kedvezőtlen ökológiai folyamatokat, és pozitív irányba terelje azokat.

A „Szigetköz mentett oldali és hullámtéri vízpótló rendszer ökológiai célú továbbfejlesztése” tárgyú projekt kivitelezője az SZKK Vízépítő Konzorcium, mely a Szabadics Zrt., a KÖZGÉP Zrt. és a KÖTIVIÉP B Kft. konzorciuma. Mivel az alsó-szigetközi hullámtéren a kis-és középvizek szintje jelentősen lecsökkent, az év egy részében a medrek szárazak, ami kedvezőtlenül befolyásolja a térségre jellemző vízi élővilág életfeltételeit. A hullámtéri vízpótló rendszerben tervezett beavatkozások megelőzik az Ásványi-ágrendszer alsó szakaszának, a Bagaméri-ágrendszer és a Patkányosi-ágrendszer ökológiai állapotának további romlását. Az alsó-szigetközi mentett oldal a felső-szigetköz irányából csak korlátozott mértékben kap vizet, ezért a csatornamedrekben tartós kisvizes időszakokban pangó víz, vízminőség romlás, helyenként kiszáradás és az életközösségek degradációja jellemző, ami csak további vízpótlással szüntethető meg. A beavatkozásokkal a tájképi és ökológiai értékek megőrzése, helyreállítása, a mezőgazdaság öntözővíz igényének biztosítása és a medrek halászati hasznosítási feltételeinek a javítása valósul meg.

A hullámtér és mentett oldal között az alsó-szigetközben 3 ponton valósul meg a vízátvezetés. A mentett oldal és a Mosoni-Duna között jelenleg az év nagy részében nincs biztosítva a vízi élőlények számára az átjárhatóság, ezért fontos számukra a táplálkozási, szaporodási és vándorlási feltételek biztosítása hallépcsők segítségével. A „Mosoni-Duna és Lajta folyó térségi vízgazdálkodási rehabilitációja” tárgyú projekt kivitelezője a DD Konzorcium, mely a Doprastav S.A. és a Dömper Kft.-ből alakult. A Mosoni-Dunára a túlzott mederszélesség miatt helyenként a vízi növényzet túlburjánzása, valamint feliszapolódás jellemző. A tervezett rehabilitációs beavatkozásokkal jelentős javulás érhető el. A projekt Rajka, Dunakiliti, Feketeerdő, Mosonmagyaróvár, Máriakálnok, Halászi, Hédervár, Kimle, Mecsér, Dunaszentpál, Dunaszeg, Kunsziget, Győrladamér, Győrzámoly, Vének községek és Győr város belterületét érinti.

Mosonmagyaróváron egységes vonalvezetésű part kerül kialakításra, mederkotrás, természetközeli (pl. rőzsefonat alkalmazásával) terelőművek építése, valamint a Mosoni-Duna duzzasztó ökológiai átjárhatóságának biztosítása történik a Szivárgócsatorna és az Aranyos-szigeti mellékág rehabilitációjával. Győrben a Mosoni-Duna és a Rába folyó partszakaszainak átépítése, mederszűkítése, burkolatok visszabontása és vízközeli padka kialakítása valósul meg. A belterületi szakaszokon az árvízi, hordalék- és jéglevezetési feltételek javítása történik meg, amely az érintett lakosság élet-és vagyonbiztonságát növeli. A települések igényeinek figyelembe vételével partrendezést, burkolat átalakítást és építést végeznek, így a későbbiekben lehetőség nyílhat további fejlesztésekre (sétány, kikötő építés, strand kialakítás).

A külterületi szakaszokon az elsődleges cél az ökológiai feltételek javítása. A vizes élőhelyek, szigetek, holtágak és mellékágak rehabilitációjával létrejön a folyóval az élő kapcsolat. Hosszú távon kedvező hatás érhető el a vízi és vízparti növényzet, a gázlómadarak és egyéb vízimadarak és a halállomány fajgazdagságában. Lajta folyó alsó szakaszának rehabilitációja során a belterületeken partrendezésre kerül sor. Megtörténik a duzzasztó felújítása, valamint ökológiai átjárhatóságának biztosítása is. A projektek megvalósításával az ökológiai előnyök mellett kedvező feltételek alakulnak ki a turisztikai és mezőgazdasági hasznosítás fejlesztésére is. A Szigetköz és a Mosoni-Duna egyik legfontosabb értéke a tájegység színes ökoszisztémája. A mezőgazdasági hasznosítás, a megbízható öntözővíz biztosítás a magasabb talajvízszint helyreállítása miatt válik kedvezőbbé, míg a vizes élőhelyek rehabilitációja a térség turisztikai fejlettségére is pozitív hatással lesz. A természeti értékek megőrzése lehetővé teszi a térség kulturális értékeinek (hajdani életmód, gazdálkodási formák) bemutatását, megőrzését is.

A projekt megvalósítási szakasza előreláthatólag 2015. januárjában ér véget.

Forrás: www.gyor.hu

 
Oldal 3 / 19

Galéria

logo_02a
Image Detail

Közlekedj tudatosan! projekt kiadványa

Autóbusszal Győrben

Autóbusszal Győrben

Symbol
Projektek