You are here: Home Projektek

Projektek

Óriási számok Győrben

E-mail Nyomtatás PDF

Óriási számok Győrben

A Megyeháza téren 2012 szeptember 11-én adta át a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség azt a rendhagyó közterületi installációt, amely az Új Széchenyi Terv keretén belül megvalósult vállalkozásfejlesztéseket szimbolizálja.

Jelen programozási időszakban mintegy 683 milliárd forint értékben valósultak meg önerőből és uniós forrásból vállalkozói beruházások. Az Új Széchenyi Tervnek köszönhetően több mint 12.500 fejlesztés fejeződhetett be Magyarországon – mutatott rá dr. Lenner Áron belgazdaságért felelős helyettes államtitkár az Óriási Számok kampány győri állomásán. A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség az Új Széchenyi Terv rendezvényén bemutatott „Városi periszkóp” elnevezésű alkotással hívja fel a figyelmet erre az eredményre.

A helyettes államtitkár kitért arra is, hogy az Új Széchenyi Terv keretében jelenleg 9.562 vállalkozásfejlesztési beruházás van megvalósítás alatt, melyek összköltsége megközelíti a 720 milliárd forintot. Az összes projekthez viszonyítva a mikrovállalkozások 46 százalékban jutottak támogatáshoz, a kisvállalkozásoknál ugyanez a szám 39 százalék, míg a középvállalkozások aránya elérte a 13 százalékot. Összességében elmondható tehát, hogy a projektek számának megoszlását figyelembe véve a mikro-, kis- és középvállalkozások teszik ki a megvalósult fejlesztések 98 százalékát. Lenner Áron ezzel kapcsolatosan leszögezte azt is, a Kormány azokat támogatja, akik tudnak és akarnak dolgozni. „Valódi lehetőségeket teremtünk, amelyek kihasználása nem a szerencsén, a kapcsolatokon és a véletlenen múlik” – fűzte hozzá.

Az elmúlt években több mint 5150 pályázat kapott támogatást a Nyugat-Dunántúlon több mint 541 milliárd forint értékben. A régió új lendületet kapott az Új Széchenyi Terv indulásával: a térségben 2011. január 14. óta több mint 2300 pályázatot találtak támogatásra érdemesnek.

Radnóti Ákos, Győr Megyei Jogú Város Pénzügyi Bizottságának elnöke a sajtótájékoztatón hangsúlyozta: „Győr városa költségvetése jelentős részét fejlesztési célokra fordítja, azonban egy jól prosperáló településnek is nagy segítséget jelent, ha pályázati pénzek segítségét is igénybe tudja venni. Győr ezért igyekszik minden, a Széchenyi Tervhez kapcsolódó lehetőséget kihasználni. Az utóbbi időben akár a belváros szépítése kapcsán, akár szociális városrehabilitáció témában, akár a turisztikai fejlesztések területén jelentős összegeket sikerült városunkba hozni.”

Érdemes azonban megemlíteni a régió legkiemelkedőbb fejlesztései közül a 46 milliárdos összköltségű Sopron-Szombathely-Szentgotthárd vasútvonal korszerűsítését, és a 30 milliárdos Duna projektet, valamint, vállalkozásfejlesztés területén Győrben a regionális logisztikai szolgáltatások infrastrukturális hátterének kialakítása című pályázatot. Radnóti Ákos hozzáfűzte: országszerte számos vállalkozás életében történt olyan uniós beruházás, amelynek következtében további beruházások jöttek létre, élénkítve ezzel a gazdaságot. Győr jelentős gazdasági erővel bír, ezt a stabilitást a jól működő vállalkozásoknak, nagy vállalatoknak is köszönheti, amelyek fontos, hogy fejlődésük érdekében pályázati pénzekhez tudjanak jutni.

A „Városi periszkóp” néven a Megyeháza téren felállított installáció célja, hogy ábrázolja az egyik óriási számot, azt a 683 milliárd forintot, ami az Új Széchenyi Terv pályázatain keresztül áramlott a magyar gazdaságba – fogalmazott Csepreghy Nándor, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség kommunikációs vezetője. A szóvivő kiemelte: az alkotás – amelyet Pozsár Péter, Bakos Maxim, és Kukucska Gergely művészek készítettek – az elnyert támogatások mértékét térbeli oszlopdiagramokkal ábrázolja, amelyek egyben periszkópként is funkcionálnak, hogy ellássunk velük a messzi jövő sikereibe.

A rendezvény házigazdája egyébként Rákóczi Ferenc rádiós műsorvezető volt, akinek vezetésével kvízjáték is zajlott a téren, a résztvevők között értékes nyereményeket sorsoltak ki.

Forrás: www.gyor.hu

 

Győr polgármesterének közleménye az Audi döntéséről

E-mail Nyomtatás PDF

Győr polgármesterének közleménye az Audi döntéséről

Győr önkormányzata örömmel üdvözli az Audi döntését, melynek értelmében városunkban épül meg  a világcég  beszállítói parkja. Ez a beruházás többszáz munkahelyet teremt, további több ezer, a beruházáshoz köthető állást generál, növeli a város gazdasági vonzerejét.

Győr értékei, fejlett gazdasága átgondolt, színvonalas egyetemi és szakképzése, tárgyi és szellemi infrastrukturája, munkakultúrája ismét erősebbnek bizonyult azoknál, akik politikai vagy személyes gazdasági okokból, alaptalan rágalmakkal megpróbálták az Audit eltántorítani a beruházás győri helyszínétől. Győr város vezetése ezentúl is mindent megtesz azért, hogy a színvonalas munkahelyek megmaradjanak, újak szülessenek, s a város tovább emelkedjen a polgárai által kiépített fejlődési pályán.  

Köszönöm mindenkinek aki segítette, hogy idáig eljutottunk.

Borkai Zsolt polgármester

 

Megújult a csapadékvíz-elvezető árok

E-mail Nyomtatás PDF

Megújult a csapadékvíz-elvezető árok

Befejeződött Szabadhegyen a Fehérvári út páros oldalán található csapadékvíz-elvezető árok felújításának II. üteme, mintegy 300 m hosszban - tájékoztatott Simon Róbert Balázs alpolgármester, a városrész önkormányzati képviselője.

A munkálatok során a korábbi rossz állapotú, burkolt, nyílt árokrendszer elbontásra került és új betontámasztással és fejgerendával ellátva építették újra. A kapubejárók töredezett oldalfalai is átépítésre kerültek.

A beruházást Győr Megyei Jogú Város Útkezelő Szervezete bonyolította le.

Forrás: www.gyor.hu

 

Félmillió lökhárító Győrből

E-mail Nyomtatás PDF

Félmillió lökhárító Győrből

Jövő nyárra már kétszáz embernek adhat munkát a Rehau új győri gyára. Csütörtökön tették le az üzem alapkövét.
A 10 hektáros terület alig negyedét foglalja el a leendő üzemcsarnok; a 26 ezer négyzetméteren gyártják, lakkozzák és szükség esetén raktározzák a három Audi-modellhez készülő első és hátsó lökhárítókat. (A Győrben készülő A3 és TT mellett a Pozsonyból kigördülő Q7-esek is innen kapják majd az első és a hátsó rendszert, a félmillió darabbal így 250 ezer autót lehet felszerelni.) A napokban kezdődnek a földmunkák, a csarnoknak – amellyel szemben egyszerre állítottak magas gazdaságossági és környezetvédelmi követelményeket – öt hónap alatt húzza fel a Strabag. Aztán jöhet a gépek beállítása és beüzemelése, ezek némelyikének fejlesztésében a Rehau-csoport is részt vett. Majd 2013 második negyedévében indulhat a gyártás, amelyben mintegy 150 munkatárs vesz majd részt.
Kezdetben csak az Audinak dolgoznak; Markus Grundmann ügyvezető igazgató közlése szerint nem exkluzív a szerződésük, de a négykarikás megrendelő igényei lekötik majd minden kapacitásukat. (A Rehau egyébként régi partnere a Volkswagen-csoportnak, amelyhez az Audi is tartozik; 1950-ben kapták első megrendelésüket, a már akkor is népszerű, máig világhírű Bogárhoz.)
Másoknak így csak akkor tudnak beszállítani, ha felépül a második beruházási fázis is – ez viszont sak a tervekben létezik egyelőre. A számba jöhető ügyfelek körét az ágazat egyik sajátossága szűkíti – jegyzi meg a cégvezető; nagy méretük miatt ugyanis csak pár száz kilométeres körzetben éri meg szállítani a lökhárítókat.
- A német cégeket mindig is jellemezte három dolog: a tisztaság, a precizitás és a maximalizmus – adott az alapkő-letételi ünnepségen egy újabb értelmezési szempontot Somogyi Tivadar alpolgármester. Aki reményét fejezte ki, hogy ez a beruházás is segít újat tanulni munka- és környezetkultúrából. Utalt arra, hogy a város nagyon sokat tett azért, hogy ide vonzza a befektetőket, és azok meg is találják Győrben a számításukat.

Forrás: www.gyor.hu

 

 

Környzetvédelmi Program és Zajtérkép

E-mail Nyomtatás PDF

Megújult Győr Megyei Jogú Város Környezetvédelmi Programja.

A program letölthető a város honlapjáról innen: http://innovacio.gyor.hu/cikk/kornyezetvedelmi_program.html

Elkészült Győr város közigazgatási területére vonatkozó zajtérkép:

http://innovacio.gyor.hu/cikk/strategiai_zajterkep.html

 
Oldal 4 / 19

Galéria

logo_02a
Image Detail

Közlekedj tudatosan! projekt kiadványa

Autóbusszal Győrben

Autóbusszal Győrben

Symbol
Projektek