You are here: Home Projektek

Projektek

Megújult a Környezetvédelmi Program

E-mail Nyomtatás PDF

Megújult Győr Megyei Jogú Város Környezetvédelmi Programja.

A program letölthető a város honlapjáról innen: http://innovacio.gyor.hu/cikk/kornyezetvedelmi_program.html

Módosítás: ( 2012. október 18. csütörtök, 11:58 )
 

Indulhat az újvárosi rehabilitáció

E-mail Nyomtatás PDF

Indulhat az újvárosi rehabilitáció

A milliárdos nagyságrendű projekt támogatási szerződését 2012. október 9-én írták alá. A városrész rehabilitációját szolgáló beruházások 2013. év elején kezdődnek.

Mint ismert, tavaly ősszel minősítette kiemelt város rehabilitációs projektnek a kormány Győr-Újváros fejlesztését, annak folyományaként, hogy az önkormányzat az év márciusában pályázatot nyújtott be a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséghez uniós forrásra. A szebb időket látott városrész újjáélesztése az önkormányzat egyik kiemelt törekvése, ezért az alapos előkészítő munkálatoknak köszönhetően örömteli, hogy a döntéshozók támogatásra érdemesnek ítélték az önkormányzat milliárdos nagyságrendű elképzeléseit és 2012. október 9-én Borkai Zsolt polgármester alá is írhatta az erről szóló támogatási szerződést.  Az 1,1 milliárd forintos uniós forráshoz Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata 275 millió forint önrészt biztosít, így közel 1,4 milliárd forint kerülhet a körzetbe.
A projekt gerincét a mintegy egymilliárd forint értékű épület felújítások adják. A Kossuth Lajos utcában hat műemléki védelem alatt álló ház, a páratlan oldalon a 15-ös, 19-es, és a 21-es, a páros oldalon a 22/B., a 26-os és a 28-as számú házak újulnak meg. Ezek mindegyike nagyon értékes, de rendkívül rossz állapotban lévő épület, amelyekben a fejlesztés után összesen negyven modern szociális bérlakást alakítanak ki. Emellett öt üzlethelyiséget és egy rendőrségi irodát is megnyitnak. Ezeken túlmenően a Kossuth Lajos Általános Iskolának a homlokzata fog megújulni teljes egészében, csakúgy, mint a Szent József katolikus plébániatemplomnak, amelynek a tetőszerkezetét is kicserélik.

Ide kapcsolódik a Bercsényi liget felújítása is, ott egy pihenő parkot alakítanak ki padokkal, virágosítással, fásítással, létrehoznak egy KRESZ-parkot és egy játszóteret a gyerekeknek, valamint zöldház, nyilvános illemhely, és szelektív hulladékgyűjtő sziget is helyet kap.

A városrészben sok hátrányos vagy halmozottan hátrányos helyzetű család él, a projektnek ezért vannak olyan elemei is, amelyek egészségügyi, szociális vonalon is igyekeznek alternatívát nyújtani egészségügyi szűrővizsgálatokkal, ifjúságvédelmi, és bűnmegelőzési intézkedésekkel, a családsegítő szolgáltatások javításával.

A projekt a tervek szerint 2013. január elején kezdődik és 2014 decemberében fejeződik be.

forrás: www.gyor.hu

Módosítás: ( 2012. október 16. kedd, 08:25 )
 

Vízelvezetési fejlesztések Győr több városrészében

E-mail Nyomtatás PDF

Vízelvezetési fejlesztések Győr több városrészében

Több városrészt érintő probléma oldódik meg Győrben egy újabb sikeres pályázat eredményeként. Mérföldkőhöz érkezett a „Belterületi vízrendezés fejlesztések Győr Megyei Jogú Város négy városrészében” című projekt: a napokban megkezdődik a munka a helyszíneken.

A projekt keretében megtörténik Adyvárosban az 1. sz. tározótó feliszapolódott, növényzettel benőtt mederfenék kotrása, a növényzet gyérítése, valamint egy új műtárgy beépítése. A beavatkozásnak köszönhetően növekszik a tó tározó kapacitása. Szintén a projekt kapcsán megvalósul a Gyirmót-Ménfőcsanak vízfolyás rekonstrukciója. A mintegy 3,5 km hosszú csatornában eltávolítják a lefolyási viszonyokat jelentősen rontó vízi növényzetet, iszapkotrást végeznek, helyreállítják az elfajult mederszakaszokat, felújítják a meglévő műtárgyakat, ahol pedig szükséges újakat építenek.

Szabadhegyen a Gyöngyvirág, a Kopja és a Mozsár utca egy részében kiépítik a csatornahálózatot, Kisbácsán pedig a Boglárka, a Szabadság, és a Sövény utca egy részén orvosolják a vízelevezetési gondokat. Az érintett területeken az útburkolat is megújul.

A beruházás a tervek szerint 2013. május 31-ig tart, a projekt 2013. december 31-én zárul.

A győri önkormányzat még 2011-ben pályázatot nyújtott be a Nyugat-dunántúli Operatív Program keretében meghirdetett Helyi és térségi jelentőségű vízvédelmi rendszerek fejlesztése pályázati felhívásra NYDOP-4.1.1/B-11-2011-0023 azonosítószámon, a „Belterületi vízrendezés fejlesztések Győr Megyei Jogú Város négy városrészében” címmel. A pályázat elbírálása 2012 áprilisában megtörtént, az irányító hatóság támogatásra érdemesnek ítélte a pályázatot, így a fejlesztés 280.314.089 forint európai uniós támogatás és 31.146.109 forint önkormányzati önerő mellett valósulhat meg. Mindezek mellett a győri önkormányzat további önerő biztosításával a kapcsolódó útépítésekre a 2012-ben és 2013-ban összesen 213.735.839 forintot fordít.

forrás: www.gyor.hu

Módosítás: ( 2012. október 16. kedd, 08:25 )
 

A „Szép környezet – Jó közérzet” környezetszépítő verseny díjazottjai

E-mail Nyomtatás PDF

A „Szép környezet – Jó közérzet” környezetszépítő verseny díjazottjai

Az idén immár hatodik alkalommal hirdette meg a győri önkormányzat a „Szép környezet – Jó közérzet” helyi környezetszépítő versenyt. A város tavasszal tette közzé felhívását annak érdekében, hogy a győri polgárok még nagyobb részt vállaljanak közvetlen környezetük ápolásából. Az önkormányzat célja a programmal a környezet és természetvédelmi szemléletformálás – a környezeti nevelés, a szelektív hulladékgyűjtésre irányuló tevékenységeken kívül, a lakosság motiválása arra, hogy tisztán és rendezetten tartsa közvetlen környezetét.

A verseny két kategóriában zajlott, zsűrizést a szakemberekből álló szemlebizottság a nyár folyamán végezte el. A sok szép porta közül azokat részesítették előnyben, ahol a gondozott környezetben a praktikussági szempontok domináltak a kert kialakításban, és azok láthatóan a lakók kényelmét, életvitelét szolgálták. Külön értékelték azon kerteket, ahol a környezetvédelmi szempontokat előtérben tartva megoldották a komposztálást, szelektív hulladékgyűjtést.

A családi házas kategória győztese, Kővári Ferenc 150.000 forintos, a második Gönczör Csaba 120.000 forintos, míg a harmadik helyezett Bányai István 80.000 forint értékű vásárlási utalványt kapott, amit kertészeti és barkács áruházban lehet felhasználni. A Társasház / Lakásszövetkezeti lakótömb kategória első helyezettje, a Semmelweis utca 8. épület lakóközössége 300.000, a második Ifjúság krt. 13-15-17. 200.000, míg a harmadik helyezett Cuha utca 19-21. számú lakótömb 150.000 forintos utalvánnyal gazdagodott. A helyezettek jogosultságot szereztek a „Szép környezet – Jó közérzet 2012” tábla kihelyezésére is.

forrás: www.gyor.hu

Módosítás: ( 2012. október 16. kedd, 08:24 )
 

Kezdődik a Mosoni-Duna és a Szigetköz rehabilitációja

E-mail Nyomtatás PDF

Kezdődik a Mosoni-Duna és a Szigetköz rehabilitációja

Az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság az Új Széchényi Terv keretében a „Szigetköz mentett oldali és hullámtéri vízpótló rendszer ökológiai célú továbbfejlesztése” tárgyú projekt megvalósítási szakaszára közel 6,3 milliárd, a „Mosoni-Duna és Lajta folyó térségi vízgazdálkodási rehabilitációja” projekt megvalósítási szakaszára pedig több, mint 6,3 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyert.

A két, II. fordulós projekt kiviteli, tervezési, valamint az építési munkákat foglalja magába. Mivel a két beruházás azonos földrajzi területet érint, ezért 2012. szeptember 13-án közös nyitó rendezvényt tartottak Győrben az Aranyparton.

Borkai Zsolt polgármester hangsúlyozta: Egy nagy közös cél az apropója a mai napnak. A Szigetköz és a folyók városa, Győr számára rendkívül fontos, hogy megoldódjon a vizek helyzete a térségben. A most kezdődő beruházás jelentős lépés, de csak az első lépés a probléma megoldásának irányába, amely fontos változásokat hoz Győr város életében is. A beruházások eredményeként ugyanis itt Győrben is megindulnak a munkálatok. A Mosoni-Dunán megvalósuló folyószabályozási, meder és partrendezési beavatkozásoknak köszönhetően, egy régóta várt városképi megjelenés első lépése valósulhat meg, amely növelni fogja a turisztikai lehetőségeket, és még vonzóbbá teszi Győrt. Nem szabad azonban itt megállni, továbbra is összefogással, együttgondolkodással kell törekednünk arra, hogy további intézkedések történjenek a régió és városunk vizeinek ügyében.

 

Módosítás: ( 2012. október 16. kedd, 08:23 )
 
Oldal 8 / 19

Galéria

logo_02a
Image Detail

Közlekedj tudatosan! projekt kiadványa

Autóbusszal Győrben

Autóbusszal Győrben

Symbol
Projektek